Onderhoud sedumdak
Een sedumdak onderhouden, is dat eigenlijk veel werk? Het onderhoud van een sedumdak minimaal, omdat het juist de bedoeling is dat u er weinig omkijken naar heeft. Een sedumdak is echter niet geheel onderhoudsvrij.
Op deze pagina leggen we u uit wat er komt kijken bij het onderhouden van een groendak.
Sedummest bestellen Informatie onderhoudWelke informatie over het onderhoud zoekt u?

Een stappenplan voor het onderhouden van uw groendak
Om het onderhouden van uw groendak gemakkelijk te maken hebben we bij NatureGreen een onderhoudsinstructie gemaakt. Hierin vindt u een stappenplan voor het onderhouden van uw groendak.
Deze instructie is beschikbaar in de vorm van een video, zodat u deze gemakkelijk bij de hand kan houden op het groendak. Wilt u de onderhoudsinstructie liever in tekst lezen? Dan kan dat natuurlijk ook.
Bekijk de tekstuele onderhoudsinstructieWat heeft u nodig bij het onderhouden van uw groendak?
De volgende benodigdheden heeft u nodig bij het onderhouden van uw groendak:
- Ladder
- Tuinhandschoenen
- Snoeischaar
- Sedummest
- Tuinslang
Het makkelijkst is als u deze benodigdheden allemaal vast klaarlegt voordat u het groendak op gaat om het onderhoud daadwerkelijk uit te voeren.
Dit zeggen onze klanten
Voeding geven sedumdak
Een sedumdak moet af en toe voeding krijgen, om een goed wortelstelsel te creëren en de bloemontwikkeling te stimuleren. We adviseren u om dit twee keer per jaar te doen, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar.
U kunt uw groendak bemesten met onze speciale sedummest, wat 100% biologisch en plantaardig is.
Sedummest bestellen Meer over bemesten5 veelgestelde vragen over onderhoud
Een groendak met sedum en eventueel kruiden is niet bedoeld om vaak over heen te lopen. Toch is een groendak prima beloopbaar voor het uitvoeren van onderhoud. Omdat onderhoud maar een aantal keer per jaar zal gebeuren, heeft het groen voldoende tijd om te herstellen. U zult zien dat de sedum na het doen van onderhoud wat plat is, maar na een aantal dagen weer overeind staat.
Een groendak hoeft niet gesnoeid te worden. Dit komt doordat sedum van nature compact groeit. Het kan zijn dat het de randen van het groendaksysteem overgroeid, bijvoorbeeld in de grindstrook of rondom lichtstraten. In dat geval is het verstandig het sedum weg te knippen met een snoeischaartje.
Het kan voorkomen dat er kale plekken ontstaan na het uitvoeren van onderhoud. Geen zorgen. U kunt de vegetatiemat, het sedum, terugduwen op haar plek. Na een aantal dagen of weken, afhankelijk van de weersomstandigheden, zullen de kale plekken weer dichtgegroeid zijn.
Groene daken hebben vaak geen extra water nodig. Regenwater dat valt is over het algemeen voldoende. In langdurige droge periodes, die steeds vaker voorkomen, raden we aan om het groendak één keer in de twee weken wat water te geven.
Vogels op uw groendak is een teken dat het groendak gezond is. Blijkbaar vinden de vogels er voedsel, zoals wormen. Natuurlijk begrijpen we dat dit niet altijd even fijn is. Vogels kunnen zelfs schade aanrichten op het groendak. In dat geval is ons advies dat u het beste even een vogelverschrikker kan plaatsen om de vogels op afstand te houden.
Waarom is het onderhouden van uw sedumdak belangrijk?
Een sedumdak is een stuk natuur op uw dak. Natuur heeft onderhoud nodig. Het onderhouden van uw sedumdak is belangrijk om waterophoping of lekkage te voorkomen. Daarnaast blijft het groendak sterk en gezond door onkruid of mos te verwijderen.
Gelukkig is het onderhoud bij een sedumdak van 100% sedum minimaal. Een sedumdak met 50% sedum en 50% kruiden heeft iets meer onderhoud nodig. Dit komt doordat uitgebloeide kruiden afgeknipt moeten worden.
Lees meer over een Kruiden SedumdakOnderhoudsinstructie groendak
Hieronder leest u de instructie voor het onderhouden van uw groendak. Stap voor stap kunt u uw groendak opnieuw netjes maken en goed verzorgen. Het lijkt veel, maar niet elke stap is altijd nodig. Bepaal daarom zelf welk onderhoud uw groendak nodig heeft. Het belangrijkste is dat u overgroeiend sedum de randen van uw dak en de afvoer niet laat verstoppen, dat de grindstrook en de afvoer altijd netjes vrij zijn en het groendak voldoende voeding en water krijgt. Let erop dat u bij het uitvoeren van onderhoud zorgvuldig te werk gaat en geen schade aanricht aan de onderlagen van het groendak of de dakbedekking.
Stap 1. Verzamel de benodigdheden
Voor het onderhouden van uw groendak heeft u een ladder, handschoenen, een snoeischaar, sedummest en een tuinslang nodig. Verzamel deze spullen voordat u het dak op gaat.
Stap 2. Indien nodig, verwijder blad van uw groendak
Blad kan terecht komen in de grindstrook, op de vegetatiemat en in de afvoer. Het is vooral belangrijk dat u het blad uit de grindstrook en uit de afvoer verwijderd. Zo voorkomt u verstopping.
Stap 3. Indien nodig, verwijder ongewenste planten van uw groendak
Onkruid bestaat niet, maar sommige planten wilt u liever toch niet op uw groendak laten groeien. Zaailingen van bomen of graspollen kunt u gemakkelijjk verwijderen met de hand.
Stap 4. Knip overgroeiend sedum weg en uitgebloeide kruiden af
Sedum groeit soms over de zijkanten van het groendaksysteem, over de randen van obstakels of zelfs over de rand van het dak. Knip dit sedum weg, totdat het gelijk is met de onderlagen van het groendaksysteem. Uitgebloeide kruiden kunt u tot net boven het sedum afknippen.
Stap 5. Maak de grindstrook vrij van begroeiing
Verwijder doorgegroeid sedum nu ook uit de grindstrook. Bij daken met los substraat is het belangrijk om eventueel weggespoeld los substraat ook uit de grindstrook te verwijderen.
Stap 6. Controleer de waterafvoer
Verwijder eventuele voorwerpen die de afvoer kunnen verstoppen. Als de afvoer vrij is kan het water op de juiste manier afgevoerd worden.
Stap 7. Bemest jouw groendak
Strooi 20 tot 25 gram sedummest per m2. Doe dit in het voorjaar en in het najaar. Doe dit nooit in de volle zon. Met de speciale sedummest van NatureGreen krijgt uw groendak de voeding die het nodig heeft. Het is belangrijk om uw dak en haar bestanddelen een aantal dagen na het bemesten nog even af te spoelen met wat water. De sedummest kan namelijk voor afbreuk zorgen aan lichtstraten, tegels of aluminium dakkappen.
Stap 8. Indien nodig, geef jouw groendak water
Enkel in het geval van aanhoudende droogte.