Home >> Kennisbank >> Sedumdak winter

Sedumdaken leveren gedurende het jaar veel voordelen op, ook in de winter. Deze voordelen hebben bijvoorbeeld te maken met de waterbergende capaciteit van het dak, de voordelen voor de lokale biodiversiteit maar ook een verhoogde isolatie van uw woning. Een sedum dakbedekking is een duurzame toevoeging aan uw woning, welke er ook nog eens mooi uit ziet. Toch zijn er wel verschillen tussen een groendak in de zomer, en een groendak tijdens de winter. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met het uiterlijk van het dak, de isolerende werking en de onderhoud die het dak nodig heeft. Ook verschilt het per seizoen wanneer u het beste het dak aan kunt leggen.

Wanneer een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak is in principe in alle seizoenen aan te leggen. Toch is het aan te raden om dit in de lente of in de herfst te doen. Deze seizoenen maken het aanleggen niet alleen makkelijker, maar zijn ook voor de groei van het sedumdak de beste keus! In de zomer kan het erg heet en droog zijn. Daardoor wordt het aanleggen een stuk zwaarder, en kunnen de jonge sedumplantjes uitdrogen voordat ze sterk genoeg zijn om de droogte aan te kunnen. In de winter is het aan de andere kant weer erg koud waardoor de jonge plantjes dood kunnen vriezen. Ook kan het ’s winters glad zijn op en rond het dak, waardoor de aanleg wat meer risico’s met zich mee brengt. Door te kiezen voor de lente of herfst heeft u van deze weersextremen geen last, en is het weer mild genoeg om het sedum een goede start te geven.

Isolerende waarde in de winter

De isolerend waarde van een sedumdak, ligt in de winter iets lager dan tijdens de zomer. Wanneer we het hebben over een isolatiewaarde, bedoelen we de waarde die we toeschrijven aan de mate waarmee een gebouw of woning is geïsoleerd. Over het algemeen geldt, hoe hoger deze waarde, hoe beter! Een goed geïsoleerd huis blijft in de winter namelijk warmer, en in de ’s zomer juist koeler. Gemiddeld hebben daken in Nederland een isolatiewaarde van 4,0 (R). Onderzoek toont aan, dat sedumdaken een gemiddelde isolatie waarde van 0,3 (R) hebben. Dit betekent dat een dak met een sedumdak, dus een nieuwe waarde krijgt 4,3 (R). In de zomer ligt dit wat hoger dan in de winter, omdat het dak veel vocht vasthoudt. Daardoor heeft het een verkoelende werking en isoleert het effectiever tegen hitte dan tegen kou.

Bloeit sedum in de winter?

Het mooie aan sedumplantjes is dat ze gedurende het hele jaar er leuk uit zien. Ze staan in bloei vanaf de lente tot de late herfst, maar dat betekent niet dat het in de winter één dorre boel is. Sedum is winterhard en kan deze maanden dus prima overleven! Wel gaan de plantjes in een zogeheten ruststand, waardoor ze vaak wat roder kleuren. Schrik dus niet als uw dak opeens een wat andere kleur heeft in de winter! In de lente gaat het dak gewoon weer terug naar normaal.

Onderhoud en bemesten sedumdak in de winter

Tot slot zijn er kleine verschillen in het onderhoud van het sedumdak in de winter, ten opzichte van andere seizoenen. Over het algemeen heeft een sedumdak erg weinig onderhoud nodig. De plantjes kunnen water lang vasthouden en daardoor goed overleven wanneer het wat droger is. Daardoor hebben ze bijna geen extra voeding nodig. 1 à 2 keer per jaar bemesten is meer dan voldoende! Wat betreft onderhoud, zult u met name in de zomer, wanneer het echt heel lang niet regent, het dak af en toe een beetje water moeten geven. In de winter is dit niet nodig. Bemesten kunt u het beste aan het begin van de lente of het begin van de herfst doen, wanneer de plantjes het meest groeien en ze dus de voedingsstoffen harder nodig hebben. Onderhoud in de winter, is dus eigenlijk helemaal niet nodig!

Een vraag over groendaken?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Voer een getal groter dan of gelijk aan 6 in.
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over sedumdaken? 

Bent u benieuwd welke sedumplantjes wij het meeste gebruiken, of hebt u vragen over de biodiversiteit? Wij staan u graag te woord. 

Stuur een e-mail 085 - 004 1774

Groendak adviseur

Geert