Sedumdak nadelen

Sedumdaken brengen veel voordelen met zich mee, met name voor het klimaat, de lokale natuur en voor de waarde van uw woning. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het plaatsen van een sedumdak.

Om een weloverwogen keuze te maken, is het raadzaam om deze nadelen vantevoren goed langs te gaan en te bedenken of u ze op vindt wegen tegen de voordelen. Is dat niet het geval, dan is een sedumdak misschien geen goede keus voor u.

Sedumdaken zijn vrij prijzig, hebben een beetje onderhoud nodig en kunnen ongewenste gasten zoals vogels of muggen aantrekken. Gelukkig zijn er voor de meeste nadelen wel oplossingen te vinden, om hun impact minimaal te houden.

sedumdak

De prijs van een sedumdak

Een eerste nadeel wat mensen af kan schrikken, is de prijs. Een groendak kost immers geld. Met een prijs vanaf €30,00 per vierkante meter kost het aanleggen van een sedumdak al snel een paar honderd euro. Dit geld wordt gemakkelijk terugverdiend, maar het moet wel eerst geïnvesteerd worden. Gelukkig kunnen door het aanvragen van een subsidie de kosten voor een groendak een stuk lager uitpakken. Soms kan er tot wel 50% van de totale kosten terug gekregen worden! Deze subsidie moet echter wel worden aangevraagd, en is niet in alle gemeenten beschikbaar. Bekijk daarom goed van te voren wat op u van toepassing is.

Klein onderhoud

Een sedumdak is onderhoudsarm, maar niet volledig onderhoudsvrij. Er moet dus wel onderhoud uitgevoerd worden! Wanneer dit onderhoud niet uitgevoerd wordt, zullen de sedumplanten er niet zo mooi bij staan en kunnen onkruid en mos de overhand nemen. Dit kunt u voorkomen door tijdens het zomer en winterklaar maken van de rest van de tuin, meteen even het sedumdak op te schonen. U kunt dan het onkruid en loszitten substraat weghalen, zodat het dak er weer netjes bij ligt! Verder is het aan te raden om twee keer per jaar het dak te bemesten, zodat het sedum goed kan blijven groeien.

Bezoekers van een groendak

Ten derde kan een sedumdak ongewenste bezoekers aantrekken. De sedumplanten zijn erg aantrekkelijk voor insecten, zoals bijen en vlinders. Die zijn goed voor de natuur, maar vormen ook een belangrijke voedselbron voor vogels. Daardoor komen die ook graag een kijkje nemen bij een groendak, waar niet iedereen even blij mee is.  Hoewel vogels er leuk uit zien, kan hun zoektocht naar eten op het sedumdak er voor zorgen dat er wat substraat loslaat. Voornamelijk kraaien kunnen dan zorgen voor kale plekken in het groendak. Gelukkig groeien kale plekken vrijwel altijd vanzelf weer dicht. Om vogels te voorkomen, kan een kleine vogelverschrikker uitkomst bieden.

Ook muggen kunnen op een sedumdak afkomen, wanneer de waterafvoer niet in orde is. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, en wanneer het sedum dus té nat is, kan het dak muggen aantrekken. Dit kunt u voorkomen door te zorgen dat het water altijd weg kan lopen, en dus goed in de gaten te houden of de afvoer niet verstopt is.

Iedere situatie kent keerzijden, dit zijn echter geen sedumdak nadelen. Bij een groendak zijn er geen echte minpunten te benoemen. U komt in geen enkele situatie nadelig uit. Er zijn echter wel aandachtspunten bij het plaatsen van een sedumdak.

Dan is het aan te raden om een net te spannen over het sedumdak. Kies voor een fijnmazig net, dan blijven de planten bereikbaar voor insecten en wordt uw groene uitzicht nauwelijks verstoord.